潮濕天氣睡得差😴?5件事助你改善睡眠質素

潮濕天氣睡得差😴?5件事助你改善睡眠質素

Posted by Leo Leung on

大家前排屋企同小編一樣都係濕到用抽濕機抽極都係濕💦,更重要係潮濕會影響個人嘅睡眠質素,令我們固有的生理節奏受干擾,導致情緒波動,令人腦分泌的激素變得紊亂。所以今日小編就教大家5️⃣件事,希望幫到你係潮濕嘅天氣中改善睡眠質素!

首先當然就係明知身體濕熱,緊記不要再吃冰凍🍦、熱氣🍟嘅食物防止增加身體負擔。如果想睡得好一點更要記得在睡前4小時不要再吃東西。

其次係房間最好都設置一部抽濕機/吸濕器,正因為天氣極濕濕,淨係客廳放置抽濕機唔夠架,想房間保持乾爽舒適,最好當然設置一部抽濕機/吸濕器,避免房間過於潮濕而導致濕疹及風濕等問題。

第三就是透過運動🏀⚽️排汗幫助袪濕。在運動過程中,出汗會加速新陳代謝,有助減輕因潮濕天氣引起的痠痛,而且運動亦可幫助睡眠。

第四就是多飲湯水🍵,除了運動,排尿亦可幫助袪濕。假如你沒有足夠時間運動,可以多飲水排尿,或者叫家人煲一些有袪濕功效的冬瓜、薏米水。

最後就是可睡前兩小時泡熱水澡🔥,熱水有助血液循環讓身體放鬆,晚上泡熱水澡,可以令體溫上升,然後驟降,這樣會更有助入睡。另外亦可以同時配合在睡前泡熱水腳15到20分鐘,以加強身體血液循環,將會更好入睡。

記住少吃濕熱食物、房間設置抽濕機、做運動排汗、多飲湯水及泡熱水澡呢5件事,可以助你係潮濕天氣中改善睡眠質素喔!

← Older Post Newer Post →

Sleep Knowledge - Cold Weather

RSS
床蝨來襲🐞!點樣清潔好你的床褥?

床蝨來襲🐞!點樣清潔好你的床褥?

By Leo Leung

相信有睇新聞嘅你一定對「床蝨」唔陌生了,好多人都擔心繼韓國之後,床蝨會唔會嚟到香港呢😱。假如有床蝨的話,又應該點解處理床同床褥呢?有見及此,小編就為大家講下應該點樣清潔同打理床褥以避免床蝨來襲!

Read more
瞓少少就精神?你是全球3%的「少睡菁英」嗎😎?

瞓少少就精神?你是全球3%的「少睡菁英」嗎😎?

By Leo Leung

唔知多唔多人同小編一樣一到周末就會瞓到日上三竿🥱,起碼都要訓8個鐘以上先滿足?但你又知唔知原來世界上有少部分人,每日就算瞓4至5個鐘,已經精神爽利,起床之後亦唔需要瞓昏教及飲咖啡提神☕️。呢一類人只佔全球嘅3%嘅「少睡菁英」!

Read more